есет години по-късно волейболната титла на България при мъжете се завърна в Бургас. "Нефтохимик" спечели у дома срещу "Moтнана" с 3:1 гейма (25:20, 25:22, 19:25, 25:19) и завоюва златните медали след 3:1 победи във финалната серия на Суперлигата.

Съставът, воден от старши треньора Петър Дочев, вече държи едновременно всички трофеи в българския волейбол, след като през миналата година вдигна Купата и Суперкупата на страната.

"Нефтохимик" завоюва втората си титла след 2007 г. в един сезон, в който не започна убедително и допусна пет загуби в първите си десет мача. След подсилването с Георги и Валентин Братоеви, Николай Николов и Жани Желязков през януари бургазлии завършиха редовния шампионат с 11 победи в последните 12 срещи, а в плейофите елиминира "Пирин" (Разлог) и ЦСКА, за да стигне до финала.


Тимът от Бургас стартира финалната серия със загуба, но стигна до три последователни победи. Четвъртият мач започна с предимство на домакините, които спечелиха първите три точки и запазиха аванса си до първата техническа пауза.

"Нефтохимик" продължи да доминира и отвори разлика от шест точки при 16:10. Последва обаче спад в играта на бургазлии, които допуснаха авансът им да бъде съкратен до само една точка при 19:18. Домакините обаче бързо вдигнаха оборотите и не позволиха обрат, печелейки шест от следващите осем разигравания.

"Монтана" отговори със силна игра в началото на втория гейм и поведоха с 5:1, но бързо допуснаха изравняване и дори изостанаха с точка при първото техническо прекъсване.

"Нефтохимик" увеличи преднината си до 16:12, но както и в предишния гейм допуснаха спад след втората пауза. Гостите изравниха при 19:19, но домакините отново показаха по-голяма класа в края и затвориха гейма с 25:22.

"Нефтохимик" започна в същото темпо и третия гейм и след 8:4 изгледаше много близо до чиста победа. "Монтана" обаче показа характер и спечели 12 от следващите 16 точки, за да поведе с четири при втората техническа пауза. Гостите не изпуснаха аванса си и се върнаха в мача.

"Монтана" продължи да се бори с всички сили и имаше страхотна възможност да стигне до решаващ пети гейм, след като поведе с 16:13. В този момент обаче блокадата на "Нефтохимик" заработи на страхотно ниво и бургазлии стигнаха до убедителен успех в гейма - 25:19.

За "Монтана" останаха бронзовите медали и утехата от отлично свършената работа в кампанията, в която старши треньорът Даниел Пеев разполагаше с ограничен състав и титулярна шестица, която изнесе целия сезон. Преди година тимът от Северозапада отново беше на финал, но отстъпи на "Добруджа".

Сребърните медали отиват при ЦСКА, който спечели редовния сезон, но беше спрян от "Нефтохимик" в полуфиналите.

Дневник