Капитанът на "Челси" Джон Тери ще напусне клуба след края на настоящия сезон. 36-годишният англичанин ще си тръгне след 19 сезона с екипа на сините и общо 22 години на "Стамфорд бридж", където пристига като юноша през 1995 г.

"Нямам думи да опиша любовта си към нашия футболен клуб и феновете на "Челси". Искам да благодаря от дъното на душата си на всеки един - от треньорите, съотборниците и служителите до фенове, за невероятната им подкрепа през всичките тези години", заяви Тери.

През цялата си кариера централният защитник е бил собственост единствено на "Челси". Той постъпва в академията на сините на 14-годишна възраст след четири години в школата на "Уест хем".


Тери прави дебют за първия отбор на "Челси" на 17-годишна възраст през 1998 г. в двубой за Купата на лигата с "Астън вила". След като изкарва кратък период под наем в "Нотингам форест" през 2000 г., бранителят се връща на "Стамфорд бридж" и през сезон 2000/2001 г. се утвърждава като титуляр.

На 5 декември 2001 г. - два дни преди да навърши 21 години, Тери за пръв път носи капитанската лента на "Челси". През 2003 г. централният защитник става първи капитан на тима и до ден днешен заема тази роля в отбора.

До момента Тери е изиграл 713 мача за първия тим и е отбелязал впечатляващите за поста му 66 гола. С "Челси" той е печелил 16 трофея, включително четири пъти титлата във Висшата лига, пет пъти Купата на Англия, Шампионската лига и Лига Европа.

"Все още чувствам, че имам много какво да предложа на терена, но разбирам, че възможностите да играя в "Челси" ще бъдат лимитирани. Готов съм да продължа да играя и ще преследвам ново предизвикателство. Преди това обаче отчаяно искам да завърша последните си сезон в "Челси" като шампион. Ще реша бъдещето си скоро, но в момента съм изцяло отдаден върху това да помогна на отбора да постигне целите си", каза още Тери.

Дневник