Миналогодишните финалисти в Шампионската лига "Реал" и "Атлетико" взеха добър аванс след първите сблъсъци с германския шампион "Байерн" и английския първенец "Лестър" и се насочиха към ново участие в полуфиналите. Днес мадридските отбори ще опитат да довършат започнатото.

"Реал" вкара два гола на чужд терен и ще посрещне "Байерн" с комфортна преднина от 2:1. "Атлетико" отбеляза само веднъж във вратата на "Лестър", но запази суха мрежа у дома, а под ръководството на Диего Симеоне изключително добре организираният състав на "дюшекчиите" рядко отпада в подобна ситуация.

Минималните загуби все пак запазиха реални шансовете на "Байерн" и "Лестър" да излязат крайни победители в тези сблъсъци.

Само два пъти от създаването на Шампионската лига отбор, спечелил първи мач в директните елиминации като гост, е отпадал. За последно това се случи с "Байерн", който беше елиминиран от "Интер" в осминафиналите през 2011 г. след успех с 1:0 в първата среща и загуба с 2:3 у дома в реванша. Другият отбор е "Панатинайкос", който побеждава "Аякс" с 1:0 в полуфиналите през 1996 г., но отпада след домакинско поражение с 0:3 в реванша.

Предстоящият мач ще е 24-ият между "Реал" и "Байерн". Това е рекорд в европейските турнири. Испанците имат десет победи, германците - 11, а равенствата са две.

Мадридчани спечелиха последния елиминационен сблъсък с баварците - с общ резултат 5:0 в полуфиналите през 2014 г.

Двата отбора се срещат за втори път на фаза четвъртфинал в Шампионската лига. Предишният беше през 2001 г., когато "Байерн" записа победи с 2:1 и 2:0, а впоследствие спечели трофея.

"Реал" все още няма загуба в тазгодишното издание на Шампионската лига. Белите преследват седмо поредно участие в полуфиналите на турнира, след като преди това шест поредни години не успяваха да прескочат осминафиналите.

Dnevnik.bg