"Брайтън" се завърна в елита на английския футбол след пауза от 34 години. "Чайките" победиха "Уигън" с 2:0 у дома и три кръга преди края на сезона си осигуриха промоция за Висшата лига, след като натрупаха 13 точки преднина пред третия "Рединг" и 14 пред четвъртия "Хъдърсфилд".

"Брайтън" ще играе за пръв път в създадената през 1992 г. Висша лига. "Чайките" бяха един от 18-те отбора, които бяха участвали в старата Първа дивизия, но никога не бяха играли във Висшата лига, след като три пъти в предишните четири сезона се разминаха с промоцията.

Глен Мъри и Соли Марч донесоха победата над "Уигън" с попадения в 37-ата и 65-ата минута, а пет минути преди края на редовното време Ник Пауъл върна един гол за гостите.

"Брайтън" постигна 28-ата си победа в 43 мача и събра 92 точки. "Чайките" имат комфортен аванс от седем точки пред втория "Нюкасъл" и се нуждаят от още един успех, за да си гарантират титлата в Чемпиъншип.

"Свраките" пропуснаха да направят решаваща крачка към завръщане във Висшата лига след загуба с 1:3 при гостуването на "Ипсуич". Те все пак имат солиден аванс от шест точки аванс пред "Рединг" и седем пред "Хъдърсфийд", който е изиграл мач по-малко.

"Шефилд уенсди" е пети със 75 точки, а останалите два отбора, замесени в битката за участие в плейофите, са "Фулъм" и "Лийдс", които имат по 73 точки.

Dnevnik.bg