Германецът Ян-Ленард Щруф е първият съперник на Григор Димитров в турнира от сериите "Мастърс 1000" в Монте Карло. Двамата ще се срещнат в двубой от втория кръг, който ще се изиграе в сряда или четвъртък.

Щруф, който заема 58-ото място в световната ранглиста, преодоля първия кръг след победа с 6:4, 6:4 срещу участващия с "уайлд кард" Каспер Рууд от Норвегия. Във всеки от двата сета германецът изоставаше с пробив и 1:2, но печелеше пет от следващите седем и се справи със съпротивата на 22-годишния норвежец за 78 минути.

26-годишният тенисист от Варщайн постигна трета поредна победа в Монте Карло, след като започна участието си от квалификациите, където елиминира двама французи - Пол-Анри Матийо и Пиер-Юг Ербер.

Щруф ще се изправи за трети път срещу Димитров. Българският тенисист спечели първите им две срещи - с 6:1, 6:3 в осминафиналите на турнира в Стокхолм, когато стигна до първата си титла при мъжете, и със 7:5, 7:5 във финала на надпреварата от сериите "Фючърс" в Дортмунд през 2010 г.

Димитров почиваше в първия кръг като поставен под №8 в основната схема. Ако запише трети успех срещу 196-сантиметровия Щруф, 25-годишният българин ще играе в осминафиналите с аржентинеца Диего Шварцман или поставения под №12 Роберто Баутиста Агут от Испания.

Полуфиналистът от тазгодишния Australian Open участва в Монте Карло за пета поредна година. Той стигна до четвъртфиналите при дебюта си през 2013 и през 2015 г., а миналата година отпадна във втория кръг от французина Жил Симон.

Дневник