Фондация "Веселин Топалов" е подала сигнал в прокуратурата срещу бившия министър на спорта Красен Кралев. В основата му са подозрения за "нанесени щети на държавата в размер на 13 млн. лева във връзка със "сагата" ЦСКА", обявиха от организацията.

"В сигнала са описани действия на Кралев, с които е възпрепятствал държавата в лицето на НАП да събере дългове в особено голям размер от близо 13 млн. лева от ПФК ЦСКА АД", пише в съобщението. Според фондацията прекратяването на договора за ползването на базите на ПФК ЦСКА АД със спортното министерство е увредило интересите на дружеството и на неговите кредитори, включително и на държавата като кредитор.

Кралев прекрати договора за стадион "Българска армия" и за базата в Панчарево, като се позова на точка в него, свързана с влизането на дружеството в процедура по несъстоятелност. До провеждането на конкурс базите бяха дадени за ползване на "ЦСКА-София", който играе в Първа лига.


Самият Кралев заяви още миналото лято, че това е било "единственото решение, което е защитавало интересите на държавата". И допълни, че базите ще се ползват от този, който получи подкрепата на феновете на ЦСКА.

От фондацията допълват, че с прекратяването на договора "ФК ЦСКА–София" ЕАД, който представи оздравителен план, е загубил интерес да финансира изпълнението му. Оздравителният план беше изготвен от екип, близък до Васил Божков, който беше начело на шахматната федерация в началото на века.

Фондацията на бившия световен шампион по шах Веселин Топалов беше създадена миналата година. В сайта й има секция "мисия", в която се обяснява, че организацията се занимава с популяризирането на шаха и подпомагането на млади таланти в шаха и други спортове.

От фондацията не отговориха защо са подали сигнала и защо сега - близо осем месеца след фалита на ПФК ЦСКА АД. "Не съм упълномощена да давам информация, различна от вече обявената. Нашата фондация е с широка компетенция и се занимава не само с популяризирането на шаха, но и с други спортове", отговори жена пред "Дневник" на телефон, оставен за връзка с фондацията.

В едно от малкото си събития до момента фондацията организира в края на декември партии шах между Топалов и боксьора Кубрат Пулев срещу магистратите от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

В ръководството на фондацията са Веселин Топалов, мениджърът му Силвио Данаилов и Мая Велчева. Данаилов, който е президент на Българската федерация по шах, попадна в скандал за източване на средства от Европейския шахматен съюз. Миналата година България беше извадена от съюза, заради което няма право да участва в международни състезания. Това принуди Антоанета Стефанова да се състезава под неутрален флаг на европейското.

Самият Данаилов получи забрана от ФИДЕ да извършва шахматна дейност и да изпълнява функциите си извън България.

Дневник