Бившият министър на спорта Красен Кралев заподозря атака срещу себе си от страна на шахматната федерация със сезирането на прокуратурата. По-рано фондацията "Веселин Топалов" обяви, че е подала сигнал срещу Кралев заради това, че с действията си е "възпрепятствал държавата в лицето на НАП да събере дългове в особено голям размер от близо 13 млн. лева от ПФК ЦСКА АД".

Кралев определи пред "Дневник" сигнала до прокуратурата за "пасквил". Според него в основата му е желанието на федерацията по шах (БФШ) да му попречи да получи евентуален втори мандат като министър в новото правителство.

"Ясно е за какво се прави. Федерацията дължи много пари на министерството - близо 400 хил. лева", каза Кралев. И уточни, че няма да прави компромиси за БФШ, ако се върне на власт, заради което не е удобен за ръководството й.


Той твърди, че по казуса с ЦСКА е защитавал интересите на държавата и не е ощетил никого. "При прекратяването на договора за базите сме спазили законовите изисквания. Затова нямам никакви притеснения около целесъобразността на действията си", добави бившият министър.

Кралев посочи също, че задълженията на ПФК ЦСКА АД към държавата са били обезпечени с активи на дружеството. "Неизпълнението на оздравителна програма на ПФК ЦСКА АД няма нищо общо с двата договора за право на ползване (на базите)", обяви той в обръщение до медиите.

На въпрос дали очаква да получи нов мандат, каза: "Ако съм си вършил дейността добре, нормалното е да получа такъв."

От фондацията, която според описанието в сайта си се занимава с популяризиране на шаха и подпомагане на талантите, не отговориха защо са подали сигнала и защо сега - близо осем месеца след фалита на ПФК ЦСКА АД. "Не съм упълномощена да давам информация, различна от вече обявената. Нашата фондация е с широка компетенция и се занимава не само с популяризирането на шаха, но и с други спортове", отговори жена пред "Дневник" на телефон, оставен за връзка с фондацията.

В ръководството на фондацията са Веселин Топалов, мениджърът му Силвио Данаилов и Мая Велчева.

Миналата година Кралев спря финансирането на българската федерация. Данаилов, който е президент на БФШ, попадна в скандал за източване на средства от Европейския шахматен съюз. Преди няколко месеца България беше извадена от съюза, заради което няма право да участва в международни състезания. Това принуди Антоанета Стефанова да се състезава под неутрален флаг на европейското.

Самият Данаилов получи забрана от ФИДЕ да извършва шахматна дейност и да изпълнява функциите си извън България.

Дневник