"Манчестър юнайтед" се класира за полуфиналите на Лига Европа след победа срещу "Андерлехт" с 2:1 след продължения. След като първата среща на белгийска земя завърши 1:1, двата отбора си размениха по едно попадение и в реванша на "Олд трафорд", а Маркъс Рашфорд донесе успеха на "червените дяволи" с гол в 107-ата минута.

Двубоят започна с високо темпо и двуостри атаки, а тимът на Жозе Моуриньо поведе още в 10-ата минута чрез Хенрик Мхитарян. Домакините организираха бърза контраатака, при която Рашфорд получи пространство на левия фланг. Първоначалният му опит да намери Златан Ибрахимович не сполучи, но топката се върна в младия англичанин. Този път той потърси включилия се Хенрик Мхитарян и арменецът не сгреши с мощен шут от 12-13 метра.

В следващите минути "червените дяволи" бяха много близо до второ попадение, но вратарят Рубен направи блестящи спасявания след удари на Пол Погба и Джеси Лингард. "Андерлехт" на свой ред отговори със силен натиск, а Франк Ачеампонг, Леандер Дендонкер и Юри Телеманс получиха чудесни шансове да изравнят, но не успяха да преодолят Серхио Ромеро.

Лидерът в белгийското първенство все пак беше възнаграден за добрата си игра в 32-ата минута. Далечен шут на Тилеманс се отби в напречната греда и топката попадна в краката на Лукаш Теодорчук. Той не успя да покаже добър контрол, но намиращият се до него Софиян Хани се ориентира най-добре и изравни резултата отблизо.

През второто полувреме мачът продължи във високо темпо, а с напредването му "Юнайтед" все по-често стигаше до опасности пред вратата на "Андерлехт". В 69-ата минута Рашфорд отне топката от последния противников бранител и остана очи в очи с вратаря, но при опита си да го финтира избяга встрани и след това беше спрян от поправилия грешката си Апия.

Две минути по-късно Ибрахимович направи огромен пропуск от границата на вратарското поле, а в 78-ата минута същото се случи и с Пол Погба. Малко след това Ибрахимович пропиля още един златен шанс. В заключителните секунди на редовното време шведът се приземи лошо при борба за висока топка, получи контузия и беше заменен.

"Юнайтед" продължи да доминира и след началото на продълженията, а гол на Пол Погба беше отменен заради засада. В крайна сметка "червените дяволи" успяха да избегнат рулетката на дузпите благодарение на Рашфорд, който в 107-ата минута получи топката от Маруан Фелайни в наказателното поле, освободи се от бранител по техничен начин и с левия крак намери долния десен ъгъл на вратаря Рубен.

Освен "Юнайтед" до полуфиналите на Лига Европа достигнаха още "Селта", "Аякс" и "Лион". Цели три от четирите четвъртфинала в тазгодишното издание на турнира стигнаха до продължения, а един от тях беше решен след изпълнение на дузпи.

Единственият реванш, който завърши след редовните 90 минути, беше между "Селта" и "Генк". Двата отбора завършиха 1:1 на белгийска земя, а испанският отбор продължава в следващата фаза след победата с 3:2 в първата среща.

"Аякс" имаше комфортен аванс от 2:0 след първия мач срещу "Шалке", но попадения на Леон Горецка и Гуидо Бургщалер пратиха мача в продължения. Ситуацията за холандците беше много тежка, тъй като в 80-ата минута Йоел Велтман беше изгонен с втори жълт картон, а в 101-ата минута Даниел Калиджури направи резултата 3:0 в полза на домакините.

Гостите от Амстердам обаче показаха характер и отбелязаха цели два гола в оставащото време. Ник Фергевер намали в 111-ата минута, а Амин Юнес оформи крайното 2:3 в последната минута на продължението.

В последния четвъртфинал "Бешикташ" стигна до победа с 2:1 срещу "Лион" с два гола на Андерсон Талиска, между които се разписа Александър Лаказет. Първата среща завърши при същия резултат, а в продълженията двата отбора не успяха да стигнат до нови попадения.

При дузпите двата отбора бяха безапелационни в първите си 12 изпълнения, преди вратарят на "Лион" Антони Лопес да спаси удар на Душко Тошич. Кристоф Жале пропусна да донесе победата на французите с удар над вратата, но след него и Матей Митрович се провали със слаб шут в ръцете на Лопес, а Максим Гоналонс сложи точка на спора.