"Челси" е финалист в турнира ФА къп. Сините победиха с 4:2 "Тотнъм" в зрелищен двубой на "Уембли". Основна роля за успеха имаше полузащитникът Еден Азар, който влезе в игра през второто полувреме.

Мениджърът Антонио Конте беше оставил на пейката нападателя Диего Коща и Азар, като в титулярния състав беше заложил на Мичи Батшуай и Вилиан. Двамата влязоха малко след час игра и това се оказва решаващо.

"Челси" се класира за финала в този турнир за седми път от 2000-та година, най-много от всички останали отбори до момента. "Тотнъм" загуби за седми пореден път на полуфинал, което е най-дългата негативна серия.


Тези два отбора са и съответно първи и втори в класирането във Висшата лига, като преднината на сините е четири точки.

Вилиан се отплати за включването си, като откри резултата в петата минута, когато изпълни майсторки пряк свободен удар – топката премина покрай стената, без шанс за вратаря Уго Лорис.

"Шпорите" играха агресивно и това имаше ефект. В 18-ата минута Кристиан Ериксен центрира в наказателното поле, където с глава нападателят Хари Кейн успя да изравни.

В заключителните минути на първото полувреме Хьон-Мин сон се опита да посрещне пробиващия в наказателното поле Виктор Моузес, но закъсня с шпагата си и извърши нарушение, заради което беше отсъдена дузпа. Вилиан изпълни от бялата точка, като заложи на силата и не сгреши.

Малко след това вратарят Лорис игра с ръце извън наказателното си поле, но това остана незабелязано от рефера.

В 52-ата минута Ериксен отправи страхотен пас към Деле Али, който с удар от движение вкара за 2:2. След това "Тотнъм" пое инициативата и действията се развиваха предимно в половината на "Челси".

Конте пусна Коща и Азар след десетина минути и белгиецът промени коренно облика на сините. В 75-ата минута Кайъл Уокър не успя да изчисти след центриране от ъглов, Азар овладя и с плътен удар прати в долния ляв ъгъл през куп от играчи.

След гола отборът на Конте заигра по-спокойно и така се стигна до четвъртия гол. Неманя Матич се разписа в 80-минута. Сърбинът вкара красив гол със силен удар от дистанция. Той получи топката от Азар, който преди това разигра със Сеск Фабрегас. Матич се разписа за първи път от 7 май 2016 г.

До края "Челси" продължи да атакува и Коща беше близо до това да вкара пети гол, но ударът му с глава мина покрай вратата. Дълбоко в добавеното време Кейн изпълни силно пряк свободен удар, но Тибо Куртоа предотврати трети гол във вратата си като спря топката точно на голлинията.

В неделя ще се реши другият финалист. Един срещу друг ще се изправят "Арсенал" и "Манчестър сити".

Дневник