Повечето от световните рекорди в лека атлетика да бъдат пренаписани, предлага Европейската атлетическа асоциация. Президентът на организацията Свен Арне Хансен определи идеята за "революционна".

"Световните рекорди са безсмислени, ако хората не вярват в тях", каза той.

В основата на идеята е вярването, че допинг скандалите в атлетиката от последните години силно са увредили имиджа на спорта, а оттам и на постиженията в него.

 Европейската атлетика организира работна група през януари, която да изследва проблема. Сега вече са оформени предложения към международната федерация (IAAF).

На първо място стои изискването световен рекорд да бъде признат, ако е постигнат на официално международно състезание, където се спазват най-високите критерии за техническо оборудване. Състезателят трябва да е преминал определен брой допинг тестове в продължение на месец.

Третото изискване е допинг пробата след постигането на рекорда да бъде съхранена за десет години, за да има възможност за повторни анализи.

Сред световните рекорди, които евентуално могат да бъдат заличени и пренаписани, е и този на Стефка Костадинова. На 30 август 1987 г. на олимпийския стадион в Рим тя преодолява 209 см в скока на височина, а постижението й остава ненадминато.

Костадинова няколко пъти се изказва срещу идеята за анулиране на рекордите. "Смятам предложението за несериозно и погрешно. То е некоректно към тези, които честно и абсолютно лоялно са постигнали своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения. Жена е скочила 209 см на високо, друга е скочила 208 в зала - защо това трябва да се забрави и анулира без причина? Същото се отнася и за рекордите на Сергей Бубка, на Юсейн Болт", заяви Костадинова.

Наскоро IAAF също даде знак, че едно е да се наказват виновните, но друго е да се ощетяват състезатели, постигнали рекордите си с труд. "Това е нещо много различно от наказването на чисти атлети, които са чупили световните рекорди с упорита работа и отдаденост в младостта си, с чисти треньори и чисти федерации", обявиха от федерацията.

Дневник