Григор Димитров е поставен под №12 в основната схема на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Мадрид. Така българският тенисист ще започне участието си от първия кръг, докато първите осем поставени ще почиват на старта.

Димитров ще играе в Мадрид за пета поредна година. През 2016 г. той загуби още в първия кръг от испанеца Пабло Кареньо Буста. Най-доброто му представяне беше през 2015 г., когато отстъпи в четвъртфиналите на рекордьора по титли Рафаел Надал. При първите си две участия българинът стигна до третия кръг, където беше спрян от Томаш Бердих (2014 г.) и Стан Вавринка (2013 г.).

Лидерът в световната ранглиста Анди Мъри е водач в основната схема на тазгодишния турнир, който започва в понеделник. Другите, които ще се включат директно от втория кръг, са №2 Новак Джокович, №3 Стан Вавринка, №4 Рафаел Надал, №5 Милош Раонич, №6 Кей Нишикори, №7 Марин Чилич и №8 Доминик Тийм.

Останалите поставени в четвъртия за годината турнира от сериите "Мастърс" са №9 Давид Гофен, №10 Жо-Вилфред Цонга, №11 Томаш Бердих, №13 Лука Пуи, №14 Джак Сок, №15 Гаел Монфис и №16 Ник Кириос.

Единственият голям отсъстващ е Роджър Федерер, който ще пропусне и следващия мастърс - в Рим, който ще се състои от 15 до 21 май. 35-годишният швейцарец се надява да бъде готов за втория за годината турнир от Големия шлем - "Ролан Гарос" (29 май - 5 юни).

При жените водачка в основната схема е Анжелик Кербер, а в първия кръг ще почиват още Каролина Плишкова, Симона Халеп, Доминика Цибулкова, Гарбине Мугуруса, Джоана Конта и Светлана Кузнецова. Мария Шарапова ще се включи в основната схема с "уайлд кард". 

Дневник