"Реал" (Мадрид) направи огромна крачка към финала на Шампионската лига след убедителна домакинска победа с 3:0 срещу "Атлетико", a Кристиано Роналдо отново беше звездата на вечерта. След като вкара пет гола в двата мача с "Байерн" в четвъртфиналите, четирикратният носител на "Златната топка" отбеляза всички три попадения във вратата на "дюшекчиите".

"Реал" категорично надигра градския съперник и постигна най-голямата си победа в мадридско дерби в европейските турнири. "Атлетико" пък се представи много далеч от обичайното си ниво и изигра един от най-слабите си мачове срещу белите под ръководството на Диего Симеоне.

"Дюшекчиите" не успяха да отправя нито един точен удар и създадоха само едно чисто голово положение в целия двубой. В същото време "Реал" изигра страхотно първо полувреме, в което вкара един гол и пропусна още няколко ситуации, а през втората част тимът на Зинедин Зидан показа отлична организация в защита и изчака своите шансове да довърши съперника на контраатака.

 Първата голяма опасност дойде в седмата минута, когато Дани Карвахал проби отдясно и стреля по диагонала. Ян Облак изби, а топката попадна в Карим Бензема, но френският нападател не успя да направи добавка от близко разстояние.

Три минути по-късно обаче резултатът беше открит. Защитата на "Атлетико" не успя да изчисти добре центриране на Серхио Рамос и топката се озова в Каземиро. Бразилецът достави отлично подаване за Роналдо, който надскочи Стефан Савич и отбеляза с глава.


В 16-ата минута Рафаел Варан се озова на стрелкова позиция след центриране от корнер на Тони Кроос и с глава насочи топката към долния ляв ъгъл на Облак, но словенският вратар се разтегна и направи страхотно спасяване.

Секунди по-късно се стигна до първата опасност пред вратата на "Реал". Кевин Гамейро беше изведен зад защитата на белите и опита да излъже Кейлор Навас, но костариканецът се намеси блестящо.

Домакините обаче продължиха да доминират и в 24-ата минута диагонален шут на Лука Модрич премина малко встрани от левия стълб. Пет минути по-късно дойде най-красивият момент в мача. "Реал" изнесе топката по лявото крило, Роналдо се освободи и центрира към Бензема, а французинът отправи ножичен удар, който профуча покрай целта.

Чак след 30-ата минута играчите на "Атлетико" успяха да отблъснат натиска на "Реал" и да ограничат опасните изстрели към Облак. В 33-ата минута гостите хванаха неподготвени отбраната на съперника със заучено изпълнение на свободен удар, но от трудна позиция Диего Години стреля доста неточно.

В добавеното време на първото полувреме Карвахал получи контузия в прасеца и вместо него в игра през втората част се появи Начо Фернандес.

След почивката "Атлетико" заигра много по-агресивно, започна да пресира доста по-добре и успя да изнесе играта в по-предни позиции. Битката в центъра на терена и здравите единоборства започнаха да преобладават, а головите положения почти липсваха.

Диего Симеоне потърси промяна в атака и в 57-ата минута пусна в игра Фернандо Торес и Нико Гаетан вместо Гамейро и Саул Нигес. Десетина минути по-късно се появи и Анхел Корея, който замени Яник Ферейра Караско.

"Реал" обаче не допускаше грешки в отбрана и търпеливо чакаше своя шанс да нанесе втори удар. Той дойде в 73-ата минута и белите не пропуснаха да се възползва. Бензема се пребори с Годин и подаде вдясно, където Филипе Луис не се ориентира добре и подари топката на Роналдо, който простреля Облак с мощен изстрел от границата на наказателното поле.

В 86-ата минута белите организираха още една мълниеносна контраатака и стигнаха до трето попадение. Каземиро отне в центъра и даде начало на нападението с подаване към Роналдо на десния фланг.

Португалецът спечели терен и изчака включването на Лукас Васкес, който на свой ред премина през двама защитници и от аутлинията върна топката назад. Каземиро я пропусна хитро и освободи Роналдо, който не сгреши, останал сам пред вратарското поле.

Роналдо вече има десет гола в Шампионската лига този сезон, осем от които в последните три мача. Той увеличи головата си сметка в най-силния клубен турнир на 103 попадения, 52 от които във фазата на директните елиминации.

Португалецът стана най-добрият реализатор в историята на мадридското дерби с 21 гола, а общо попаденията му с екипа на "Реал" са 399 в 389 мача. Той се превърна и в първият играч, вкарал хеттрик в два поредни мача от директните елиминации на Шампионската лига. Общо хеттриковете му, откакто премина на "Сантяго Бернабеу", вече са 42.

 Дневник