"Аякс" се насочи уверено към финала в Лига Европа. Холандците спечелиха с 4:1 срещу "Лион" в първия полуфинал в надпреварата.

Срещата в Амстердам беше много вълнуваща с красив и атакуващ футбол. Двата отбора създадоха куп възможности, но направиха и много пропуски.

В другия полуфинал играят "Селта" и "Манчестър юнайтед".

 "Акяс" имаше силни минути в средата на първото полувреме и вкара два гола. В 25-ата минута след центриране от фаул от дясно Траоре с глава даде преднина на домакините. Девет по-късно той изведе с глава Долберг, който със силен удар в наказателното поле удвои.

В началото на второто полувреме холандците направиха решителна стъпка. В 49-ата минута Юнес получи подаване напред, задържа и стреля във вратата. Защитник на "Лион" изби, но съдията даде знак, че топката е минала голлинията.

След серия атаки към двете врати французите намалиха - в 66-ата минута бранител на "Аякс" не изчисти добре и Валбуена от 15 метра беше точен за 1:3. Малко след това играч на "Лион" изпусна сам срещу вратаря.

"Аякс" използва една от следващите си възможности за 4:1. В 70-ата минута Зийех направи третата си асистенция, като от ляво пусна пред вратата, където Траоре засече, за да възстанови преднината от три гола на отбора си.

Дневник