Изпълнението на дузпи за определяне на победител в мачовете на директни елиминации може да бъде променено, за да стане по-справедливо.

Промяната предвижда вместо двата отбора да стрелят в реда, в който са започнали, те да застават зад бялата точка по схема, сходна с тази в тайбрековете в тениса. Например отбор А изпълнява пръв, след което отбор Б изпълнява две поредни дузпи и т.н. Новата системата е наречена "АББА", а редът на изпълнение отново ще се определя с жребий чрез монета.

Европейската футболна федерация (УЕФА) вече тества новия метод на изпълнение, а сега за пръв път ще го изпробва в официални турнири - европейските първенства за юноши и девойки до 17 години в Хърватия и Чехия. Надпреварата при момичетата започна във вторник и ще продължи до 14 май, а при момчетата - в сряда и ще завърши на 19 май.

Целта на промяната е да се намали предимството, което има отборът, който изпълнява пръв. Проучванията показват, че изпълняващият пръв печели в 60% от случаите. "Хипотезите са, че играчът, който изпълнява втори в дадена двойка, е подложен на много по-голямо психическо напрежение", се казва в изявлението на УЕФА.

Международният футболен борд (IFAB), който определя промените във футболния правилник, даде зелена светлина на УЕФА за тестването на новата схема. Това е знак, че е възможно в близките една-две години тя да бъде въведена в най-големите турнири.

Дневник