Международната федерация по баскетбол (ФИБА) въведе промяна в правилата за носене на забрадки по време на мачовете. Промяната ще влезе в сила от 1 октомври и ще позволи на жените да носят хиджаб, което в момента е забранено от съображения за сигурност.

През 2014 г. женският националният отбор на Катар отказа участие в световното първенство, след като не получи разрешение да носи традиционните за мюсюлманките забрадки.

В края на същата година ФИБА започна преразглеждане на правилото и разреши носенето на хиджаб в мачовете от местните първенства и турнири като част от двугодишен тестов период. 

"Новото правило идва в резултат на факта, че традиционният дрескод в някои държави, в които се покрива главата и/или цялото тяло, не съответства с предишните разпоредби", се казва в изявлението на международната федерация.

По-рано тази година и световната футболна централа (ФИФА) разреши носенето на хиджаб по време на официални мачове.

Тъй като традиционният хиджаб създава неудобства и трудности по време на игра, големите спортни производители вече започнаха да разработват високотехнологични такива.

"Найки" пръв представи проект за високотехнологичен хиджаб. Той носи името Pro Hijab и се очаква да излезе на пазара в началото на 2018 г.

Миналата година датската фирма "Хумел" представи футболна тениска с прикрепен хиджаб към нея. Тя беше изработена за женския отбор по футбол на Афганистан. 

Дневник