Мария Гигова беше отличена с орден "Стара планина" първа степен за приноса си за развитието на спорта в България. Президентът Румен Радев каза по време на церемонията, че тя е вдъхновила хиляди момичета по целия свят и е издигнала България на пиедестал.

"Със своята неизчерпаема енергия и отдаденост тя работи така, че днес във всяка школа по света да се говори за България", заяви президентът.

По думите му Гигова е не просто спортен деятел и публична личност, а "институция" в художествената гимнастика и световния спорт. "Вие ни научихте, че спортът не е само титли, а школа за патриотизъм, за възпитание и доказателство, че победите се постигат ежедневно с воля, дух и всеотдайност", каза Радев.

Според него Гигова учи всички на упоритост, трудолюбие и достойно поведение.

"Изживяла съм много щастливи мигове и си спомням само тях. Не бих искала да помня онези, които са били разочароващи за мен, но точно те са ме правили по-силна духом", каза Гигова, като благодари за оказаната чест.

В речта си Радев посочи, че Гигова е първата състезателка, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика и постижението й е вписано в рекордите на Гинес.

Dnevnik.bg