Настоящият президент на Европейската асоциация по лека атлетика (ЕЕА) норвежецът Свен Арне Хансен е подменял допинг проби през 80-те години, когато е работил в организационния комитет на игрите "Бислет" (в момента част от Диамантената лига), съобщи ТАСС.

Първи за това говори шведът Патрик Сьоберг, който е трикратен олимпийски шампион и световен шампион от 1987 г. във високия скок. Според него, Хансен е карал "чистите" спортисти да дават своите проби на колегите си, които употребяват незаконни медикаменти.

"Получавахме пари, за да даваме чистите си проби. В общи линии получавахме между 500 и 1000 долара", каза Сьоберг.

71-годишният Хансен определи това твърдение като "изключителна лъжа" и заплаши Сьоберг със съд. "Това е някаква фантазия. Никога на никого не съм плащал. Никога не съм се опитвал да прикривам положителни проби. Винаги съм работил в името на чистия спорт. Нека се говори с доказателства, а не така да се хвърлят обвинения".

Бившето пресаташе на игрите "Бислет" Ане-Лиз Хамер, която е работила заедно с Хансен, потвърди думите на Сьобрег.

"Чувала съм Хансен да казва, че е подменял проби на спортисти, които биха си имали неприятности", каза тя и добави, че не си  спомня кога и по какъв повод Хансен е разкрил това, но е сигурна, че става въпрос за преди 1985 г.

Световният шампион от 1987 г. в дисциплината 10 000 м. и няколкократния победител в лондонския маратон Ингрид Кристиансен също подкрепи думите на Сьоберг.

"Мога само да потвърдя обвиненията му. Дори съм изненадан, че Хансен е президент на ЕЕА", добави Кристиансен.

Дневник