Полузащитникът на "Челси" Нголо Канте беше избран за футболист на сезона в Англия от спортните журналисти. Това е второто му индивидуално отличие, след като в края на април спечели наградата на Асоциацията на професионалните футболисти.

Канте, който играе своя първи сезон в "Челси", е фаворит и за наградата на Висшата лига. Той може да стане едва вторият футболист в историята, който печели трите най-престижни годишни награди в английското първенство. Досега това е правил само Кристиано Роналдо през сезон 2006/2007 г.

В анкетата на пишещите за футбол журналисти, в която гласуваха 340 души, Канте изпревари с 65% своя съотборник в "Челси" Еден Азар. Трети е Деле Али от "Тотнъм".

Гласове получиха общо 17 футболисти, сред които Серхио Агуеро, Тоби Алдервейрелд, Хари Кейн, Сесар Аспиликуета, Диего Коща, Давид Луис, Ромелу Лукаку, Златан Ибрахимович, Алексис Санчес, Филипе Коутиньо, Джърмейн Дефоу, Гилфи Сигурдсон, Бен Фостър и Антони Нокаерт.

"Невероятна чест е да спечеля тази награда. Да бъда избран за номер 1 сред толкова много страхотни футболисти в "Челси" и Висшата лига е много горд момент в моята кариера", заяви Канте, който е на път да стане шампион в два поредни сезона с два различни отбора.

Той пристигна във Висшата лига през лятото на 2015 г. и се утвърди като най-силния дефанзивен халф в английския елит, като два пъти поред беше избран в идеалния отбор на сезона. 

Дневник