Канадката Южени Бушар отстрани Мария Шарапова след маратонска битка във втория кръг на турнира от категория "Премиер" в Мадрид . 23-годишната тенисистка от Монреал се наложи със 7:5, 2:6, 6:4 в изключително драматичен двубой, продължил 2 часа и 52 минути.

Бушар записа първа победа срещу Шарапова и сложи край на серията от четири поредни загуби срещу рускинята, която участваше с "уайлд кард" в Мадрид. Турнирът в испанската столица беше втори за бившата номер 1 от завръщането й на корта след 15-месечно наказание за употреба на мелдоний.

Двубоят беше очакван с огромен интерес, след като наскоро канадката се обяви твърдо против участието на Шарапова в турнирите на WTA. Тя дори заяви, че според нея рускинята е измамница и трябва да получи доживотна забрана да се състезава.

Двете изиграха паметен мач, който премина през купища обрати, десет пробива и общо 36 точки за пробив в 30-те гейма и приключи след 219 точки - 112, спечелени от Бушар, и 107 в сметката на Шарапова.

Рускинята нанесе първия удар в мача, след като спечели подаването на съперничката за 4:2. Тя обаче не успя да задържи предимството си и канадката направи рибрейк при третата си точка за пробив в седмия гейм и общо пети от началото на мача.

Бушар удължи серията си до три поредни гейма, реализирайки втори последователен пробив, за да поведе с 5:4. Канадката на свой ред се пропука и позволи на Шарапова да изравни, но стигна до трети пореден пробив и след това се възползва от втората си възможност да сервира за спечелването на сета.

Бушар, която заема 60-ото място в световната ранглиста, имаше ранен шанс да потегли с пробив във втория сет. Не се възползва и малко по-късно последва срив в играта й, който доведе до пет последователни гейма в полза на Шарапова и решаващ трети сет.

Драмата в този двубой тепърва започваше. Всеки един от първите пет гейма на финалния сет премина през равенство, като Бушар пропусна осем възможности за пробив, а Шарапова – четири.

С много усилия сервиращите съумяха да задържат подаванията си до 3:3, когато последва серия от три поредни пробива. Два от тях бяха реализирани от Бушар, която при 6:5 стигна до възможност да сервира за победата и въпреки страхотната борбеност на Шарапова сложи точка на спора след близо три часа игра.

В осминафиналите канадската тенисистка ще се изправи срещу водачката в основната схема Анжелик Кербер. Германката също имаше много труден мач във втория кръг, но победи чехкинята Катерина Синякова с 6:2, 1:6, 7:5 след два часа игра.

Шарапова пък ще се насочи към следващия голям турнир на червени кортове - в Рим, където също ще участва с "уайлд кард".

Dnevnik.bg