Холандският национален отбор по футбол отново се обърна към услугите на Дик Адвокаат. Опитният специалист, който през септември ще навърши 70 години, ще води "лалетата" за трети път в своята кариера, а негов помощник е Рууд Гулит.

Адвокаат ще замени на селекционерския пост Дани Блинд, който беше уволнен през март след загубата с 0:2 от България. Той ще е най-възрастният треньор в историята на "лалетата", подобрявайки постижението на Гуус Хидинк, който беше на 68 години, когато напусна националния отбор през лятото на 2015 г.

Адвокаат, който в момента е треньор на турския "Фенербахче", обяви преди два месеца, че след края на настоящия сезон ще прекрати кариерата си. Toй обаче е променил решението си заради поканата от холандската футболна федерация, която е получил в края на април. 

Бившият треньор на ПСВ (Айндховен) и "Зенит" ще води отбора до края на световните квалификации. "Лалетата" се озоваха в тежка ситуация след загубата от България, като заемат четвъртото място в група А със седем точки от четири мача - на две зад българския състав, три зад Швеция и шест зад Франция.

"Имахме два варианта - да назначим треньор в дългосрочен план или да направим всичко възможно да се класираме за световното в Русия. Избрахме втория и ни трябваше специалист с голям опит и, за предпочитане, с голям авторитет", заяви техническият директор на холандската федерация Ханс ван Брьокелен.

Най-вероятно планът на федерацията е Гулит да наследи Адвокаат след световното догодина, какъвто беше подходът с назначението на Хидинк и Блинд след мондиала в Бразилия през 2014 г.

Адвокаат има 31 победи, 13 равенства и 11 загуби в 55 мача в двата си досегашни периода начело на Холандия. Първият беше между септември 1992 и декември 1994 г., а вторият - между януари 2002 г. и юли 2004 г. 

Дневник