Националният шампион на Люксембург Боб Югелс излезе начело в генералното класиране след първия планински етап в стотното издание на Джиро д'Италия, а словенецът Ян Поланц постигна втората голяма етапна победа в кариерата си.

Поланц измина 181-километровата отсечка от Чефалу до Етна за 4.55:58 часа. Той беше част от ранно откъснала се група от четирима колоездачи, която започна да катери финалното изкачване с аванс около четири минути и половина.

Само два километра след началото на изкачването състезателят на "ОАЕ Емиратс" се откъсна пред останалите трима - италианеца Еудженио Алафачи, руснака Павел Брут и южноафриканеца Жак Янс ван Ренсбург, и със самостоятелна езда успя да остане пред групата на фаворитите по не толкова стръмната (6.2% среден наклон), но доста дълга височина (19.4 километра).

"Днес вероятно никой не очакваше състезател от откъснала се група да финишира пръв, защото нямахме толкова голяма преднина преди последното изкачване. Това определено е най-тежкият ден от живота ми. Щастлив съм, че успях да повторя успеха си от 2005 г.", заяви Поланц, който преди две години отново спечели етап от Обиколката на Италия.

Словенецът изпревари руснака Илнур Закарин с 19 секунди. Колоездачът на "Катюша - Алепсин" падна по вреем на първото за деня изкачване, но възстанови позициите си и в края атакува в групата на фаворитите, за да спечели шест секунди бонификация.

Състезателят на "Скай" Герант Томас завърши трети, след като се пребори за последните четири секунди бонификация с французина Тибо Пино. Двамата пристигнаха 29 секунди след победителя в етапа, а със същото време финишираха още 18 колоездачи, сред които Юнгелс и големите претенденти за розовото трико Винченцо Нибали, Найро Кинтана, Стивън Краусвайк и Том Дюмулен. 

Юнгелс свали розовото трико от гърба на колумбиеца Фернандо Гавирия, който очаквано изостана още в началото на финалната височина, а освен това облече и бялата фланелка за най-добър млад състезател в обиколката.

24-годишният състезател от Люксембург има шест секунди аванс пред Герант Томас и десет пред Адам Йейтс. Нибали, Кинтана, Дюмулен, Пино, Микел Ланда, Бауки Молема и др. Закарин е 14-и с пасив от 14 секунди, а Краусвайк - 15-и с изоставане от 23 секунди.

В класирането по точки начело е германецът Андре Грайпел с 81 и аванс от седем пред Даниел Теклехайменот и девет пред Гавирия. Поланц поведе в битката при катерачите с 43 точки и преднина от 21 пред втория Теклехайменот.

Утре предстои петият етап на Джирото - 159-километрова отсечка от Педара до Месина, в която се очаква битката за победата да се води между спринтьорите.

Дневник