Руската федерация по волейбол подготвя санкция за треньора на "Газпром-Югра" (Сургут) Рафаел Хабибулин и за клуба. В основата са обидните му думи към колегата му и селекционер на българския национален отбор Пламен Константинов.

Преди финалната шестица в местното първенство Хабибулин отказа да седне на една маса за пресконференция с Константинов и го нарече "циганин, крадец на коне". Той обясни отсъствието си от срещата с медиите с думите: "Искаха да седна до циганин, крадец на коне. Беше ми неприятно."

В основата на недоволството му е преминаването на Алексей Родичев във водения от българина "Локомотив" (Новосибирск). "И играча Константинов, и треньора Константинов в Русия съм довел аз. А той четири години ловува за Алексей Родичев. Направи всичко, за да съсипе отбора, в който преди време му протегнаха ръка. Доведох го лично аз, дадох му глътка въздух", каза Хабибулин.

"Това е неуважение. Тук са треньори, които имат заслуги в кариерата си. Федерацията ще глоби клуба", каза генералният секретар Александър Яременко. Той на свой ред нарече отбора "паразит", а самия Хабибулин определи за "луд".

Константинов беше треньор в Сургут през 2011-2012 г.

Началото на финалите в руското първенство не доведоха до изненади. Воденият от Константинов отбор се класира за полуфиналите, където ще играе тази вечер с "Динамо" (Москва). В другата среща спорят победителят в Шампионската лига "Зенит" (Казан) и "Белогорие" (Белгород).

След края на финалите Константинов ще пристигне в България, за да поеме подготовката на националния отбор за сезона в Световната лига. Първата група състезатели започна тренировки на 8 май. 

Дневник