"Бостън селтикс" спечели убедителна домакинска победа срещу "Вашингтон уизърдс" със 123:101 и поведе с 3:2 в полуфиналната серия от плейофите в Източната конференция на НБА. "Келтите" се доближиха на един от успех от финала, където вече чака шампионът "Кливланд кавалиърс".

Лидерът на "Бостън" Айзея Томас имаше скромна за стандартите си вечер и отбеляза само 18 точки, след като пропусна осем от 13-те си стрелби от игра. Тимът на Брад Стивънс обаче разпредели отлично силите си в нападение, а Ейвъри Брадли и Ал Хорфорд бяха звездите на вечерта.

Брадли вкара четири тройки от седем опита и беше точен при осем от 12-те си стрелби за две точки, за да приключи като най-резултатния играч в двубоя с 29 точки. Гардът на домакините добави шест борби и три асистенции за най-доброто си представяне от началото на плейофите.

Хорфорд завърши с 19 точки, седем асистенции, шест борби и три чадъра при впечатляваща ефективност в стрелбата. Той не сбърка нито веднъж при петте си опита за две точки и само веднъж при четирите си стрелби от далечно разстояние.

Джей Краудър добави 18 точки, въпреки че пропусна девет от 15-те си опита за отбелязване, а Маркус Смарт и Джайлен Браун направиха много важно включване от пейката. Двамата свършиха страхотна работа в защита и имаха ключова роля за неутрализирането на офанзивната мощ на съперника.

"Бостън" завърши мача с 52.9% успеваемост в стрелбата от игра, включително впечатляващите 48.5% от зоната за три точки - 16 коша от далечно разстояние от 33 опита. Играчите на "Вашингтон" вкараха само 35 от 91 изстрела от игра (38.5%) и се представиха разочароващо от тройката - 7 от 29 (24.1%).

Джон Уол беше най-резултатен за столичани с 21 точки, а Брадли Бийл добави 16. Двамата водещи реализатори на "вълшебниците" обаче комбинираха 22 пропуска от 36 стрелби. Кели Убре и Ото Портър, които вкараха по 13 точки, бяха единствените в състава на гостите с 50% успеваемост при опитите за отбелязване.

Шестият мач от серията е във Вашингтон на 13 май, а при необходимост двата отбора ще се върнат в Бостън на 16 май. До момента всичките срещи между двата отбора през този сезон - петте в плейофите и четирите в редовния шампионат, са завършили с победа за отбора-домакин. 

Дневник