Миналогодишният шампион и двукратен носител на трофея Новак Джокович се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид. Сърбинът имаше труден тест срещу испанеца Фелисиано Лопес, но го преодоля в два сета - 6:4, 7:5 след 93 минути игра.

В спор за място на полуфиналите световният номер 2 ще се изправи срещу шестия в схемата Кей Нишикори. Японецът стигна до финалната осмица в Мадрид за пета поредна година, след като победи испанския ветеран Давид Ферер с 6:4, 6:3.

Джокович срещна сериозна съпротива от Лопес, който за пореден път демонстрира страхотния си сервис. Бившият номер 1 обаче също беше много стабилен на начален удар и почти не даде шансове на съперника в своите подавания.

Сърбинът трябваше само веднъж да спасява точка за пробив и се справи със ситуацията. В същото време той реализира две от своите пет възможности - по една във всеки от двата сета, което беше достатъчно за победата.

Джокович завърши мача с шест аса, вкара 68% от първите си сервиси и загуби само 17 от разиграните 65 точки в 11-те си подавания. Лопес пласира пет директни точки от начален удар и завърши с по-висок процент спечелени точки след първи сервис - 83% срещу 80%, но твърде рядко успяваше да постави под напрежение съперника, когато посрещаше.

Носителят на 12 титли от Големия шлем, който в момента е без треньорски щаб, записа деветата си победа от десет мача срещу 35-годишния Лопес, който заема 38-ото място в световната ранглиста.

За четвъртфиналите в тази долна половина на схемата се класира и Давид Гофен, който имаше нужда само от 74 миунти, за да победи поставения под №5 Милош Раонич с 6:4, 6:2. Белгиецът очаква в следващия кръг победителя от мача между Ник Кириос и рекордьора по титли в Мадрид Рафаел Надал.

От горната половина до четвъртфиналите достигна Александър Зверев, който надигра Томаш Бердих с 6:4, 6:4. Представителят на Германия ще срещне в четвъртфиналите французина Беноа Пер или уругваеца Пабло Куевас.

Другите два осминафинални сблъсъка в горната половина противопоставят световния номер 1 Анди Мъри срещу Борна Чорич и Григор Димитров срещу Доминик Тийм. 

Дневник