Българският тенисист Григор Димитров пропусна пет мачбола, а с това и възможност за добро класиране в мастърса в Мадрид. Той загуби с 6:4, 4:6, 6:7 (9) срещу Доминик Тийм в осминафиналите на надпреварата.

Димитров имаше инициативата в по-голямата част от мача. В тайбрека на третия сет той направи много важен минипробив и поведе с 6:3 точки, което му даде три поредни мачбола. Деветият в света Тийм съумя да се спаси, а при последвалото надлъгване излезе победител и след 11:9 спечели срещата.

Развоят на мачовете от деня откри възможност за по-добро представяне на някой от двамата. По-рано щастливият губещ от квалификациите Борна Чорич поднесе изненада и отстрани водача в световната ранглиста Анди Мъри и в четвъртфинала ще играе с Тийм.

За Димитров това беше втора загуба от три мача с австриеца. Българинът подобри представянето си от миналия сезон в Мадрид, когато отпадна още в първия кръг.

Тийм започна с ранен пробив и след като го защити, поведе с 2:0. Димитров отговори бързо и изравни за 2:2. Първият сет беше решен след маратонския десети гейм, в който българинът се възползва от четвъртата си възможност за пробив и поведе.

Хасковлията проби пръв във втория сет и поведе с 3:1. Тийм се вдигна и влезе в серия от четири поредни гейма, което ги поведе към изравняването.

Картината се повтори донякъде в третия сет. Димитров поведе с ранен пробив и водеше с 4:1, когато съперникът му успя да промени хода и изравни за 4:4. Последваха бързи сервис-геймове и мачът стигна до тайбрек. В него Димитров не можа да използва възможностите си и загуби. 

Дневник