"Манчестър юнайтед" ще играе на финала в Лига Европа за първи път в историята си. "Червените дяволи" и "Селта" завършиха при драматично равенство 1:1 в реванша на "Олд Трафорд" и с общ резултат 2:1 отборът на Жозе Моуриньо триумфира.

Голмайстор за домакините стана Маруан Фелайни през първото полувреме, а Фукандо Ронкалия се разписа за испанците. Той беше изгонен в края на двубоя, както и защитникът на "Юнайтед" Ерик Байи, след като страстите взеха връх.

Другият финалист е "Аякс". Холандският отбор загуби с 1:3 в реванша срещу "Лион", но се класира за последния двубой с общ резултат 5:4. Финалът ще се изиграе на "Френдс арена" в Швеция на 24 май.

Резултатът на "Олд Трафорд" беше открит в 17-ата минута, когато Маркъс Рашфорд центрира в наказателното поле, където Фелайни се измъкна от Пабло Ернандес и с глава се разписа. Белгиецът вкара с първия точен удар за "Юнайтед" в двубоя и единствен за първото полувреме. Попадението беше под номер 100 за отбора във всички турнири през този сезон.

"Селта" владееше повече топката през първата част – 62% и беше отправил четири точни удара към Серхио Ромеро. Гостите от Испания изпълниха и повече ъглови удара – четири срещу един.

В 42-ата минута Пионе Систо подаде към Даниел Вас, който беше заел добра позиция в наказателното поле, и отправи удар с глава, но топката премина покрай дясната греда.

След почивката също "Селта" имаше превес, като "Юнайтед" прие играта в половината си. Гостите започнаха агресивно и в първите секунди можеше да изравни. Систо подаде към Майо в наказателното поле и той отправи удар от малък ъгъл, който обаче беше спасен от вратаря на "червените дяволи".

"Юнайтед" отговори със силен удар на Хенрих Мхитарян от дистанция, но Алварес успя го да отрази.
В 59-ата минута Джон Гуидети получи от Систо на чиста позиция и стреля от около осем метра, ударът му обаче беше твърде неточен. Малко след това домакините проведоха добра атака, при която Рашфорд беше изведен срещу Алварес, но вратаря се справи.

Фелайни беше близо до втори гол в 69-ата минута, след като Пол Погба го намери добре в наказателното поле. Белгиецът отправи силен удар по земя с левия кръг, но Алварес се хвърли в долния десен ъгъл и изби в ъглов.

"Селта" продължи да атакува и да поставя под напрежение защитата пред Ромеро. Централният нападател на "Селта" Гуидети изпусна нова много добра възможност в 75-ата минута, когато засече с глава центриране отдясно, но не намери очертанията на вратата.

Натискът на гостите даде резултат и Ронкалия изравни с глава, след като беше оставен напълно непокрит. Много след това обаче голмайсторът на "Селта" беше изгонен с директен червен картон. До този развой се стигна, след като в средата на терена играчите се сдърпаха. Защитникът на "Юнайтед" Байи също беше изгонен с червен картон.

Напрежението се запази до самия край. Заради конфликта продължението беше шест минути и секунди преди последния съдийски сигнал Гуидети получи топката в наказателното поле, но от около шест метра от вратата загуби топката, която веднага беше изритана далеч в предни позиции.

В другия полуфинал "Аякс" и "Лион" отново направиха резултатен мач. Реваншът завърши 3:1 в полза на френския отбор.

"Аякс" поведе с попадение на тинейджъра Каспер Долберг, но в края на първата част Александър Лаказет вкара два гола в рамките на минута. Рашид Гезал вкара третия гол в 81-ата минута. Три минути след това Ник Вийргевер получи втори жълт картон.

Двата отбора отново изиграха динамичен двубой, изпълнен с опасни положения. В 79-ата минута късметът покри "Лион", когато Дани ван дер Бийк удари греда с удар от границата на наказателното поле.

"Аякс" се класира за първи финал на европейски турнир от 1996 г. насам. 

Дневник