Световно първенство по тенис, което да се изиграе на едно място в рамките на една седмица - с шестнадесет отбора и формат с директни елиминации. Това е новата революционна идея, която изглежда все по-вероятно да бъде осъществена в близко бъдеще.

Предложението е направено от... футболиста на "Барселона" Жерар Пике. Тази седмица по време на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид испанският защитник е провел няколко срещи с изпълнителния директор на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) Крис Кермоуд и някои от водещите играчи, за да обсъдят идеята.

Пике, който е голям фен на тениса и се занимава с доста комерсиални дейности извън футбола, е лицето на групата, стояща зад инициативата. Целта е да се организира атрактивен за всички турнир, който на практика да "спаси" международния тенис.

В момента единственото състезание за национални отбори е купа "Дейвис". Интересът към него обаче спада драстично с всяка следваща година и мнозина обвиняват организатора му - Международната тенис федерация (ITF), че е твърде закостеняла и не прави нищо съществено, за да го превърне в атрактивен за зрителите, телевизиите, спонсорите и най-вече играчите.

Настоящият формат на купа "Дейвис" включва мачове в рамките на три дни, които са разположени в уикенди през февруари, април, септември и ноември. Тази продължителност води до оттегляне на най-големите имена в спорта, тъй като календарът на АТП е много натоварен.

През март ITF представи планове за реформа на купа "Дейвис" с цел да върне звездите в турнира. Те ще бъдат гласувани на 4 август, но на практика единствените съществени промени са намаляването на броя сетове (от пет на три) и на дните на провеждане на мачовете (от три на два).

"От много години те (ITF) са твърде статични. Не се движат в крак с времето и не търсят нови решения", коментира носителят на 14 титли от Големия шлем Рафаел Надал, който много рядко участва в купа "Дейвис", откакто я спечели за четвърти път през 2011 г.

Предложението на Пике получи категоричната подкрепа на част от най-големите имена в мъжкия тенис - Надал, Анди Мъри и Новак Джокович.

"Това е една много вълнуваща идея. и ще бъде много добре за тениса, ако се получи. Мисля, че все още има много работа, която да се свърши преди да стане реалност", каза световният номер 1 и шампион в купа "Дейвис" за 2015 г. Анди Мъри.

Надал също приема с голям ентусиазъм идеята. "От доста време знам, че има група, в която Пике участва и която иска да създаде световно първенство. Такъв турнир ще бъде страхотен и участието в него би било много интересно", каза испанецът.

"Това е фантастична инициатива и според мен феновете и играчите имат нужда от такъв турнир. Не познавам Жерар, не съм говорил с него и се съмнявам той да е "шефът" на проекта, но се надявам предложението да се осъществи", допълните бившият номер 1.

Джокович разкри, че е разговарял няколко пъти с Пике. "Тази идея ще донесе само позитиви. Фантастично е, че световна футболна звезда като Пике е ангажиран с тениса. Той е страхотен човек и аз имам голям респект към него."

Носителят на 12 титли от Големия шлем обаче предупреди Пике за сложната управленска структура в тениса. "Има много различни управленски органи и асоциации, които имат контрол над определени аспекти от играта и турнирите. Календарът също е доста сложен", заяви сърбинът.

Между 1975 и 2012 г. АТП организираше Световна отборна купа, която се провеждаше в рамките на една седмица преди "Ролан Гарос". В турнира участваха осем отбора, като форматът беше с групова фаза и финал между победителите в двете групи.

Предложения от Пике турнир на практика ще се яви като наследник на Световната отборна купа. Вместването му в календара обаче може да се окаже доста трудно, тъй като освен купа "Дейвис" от тази година има още един отборен турнир - "Лейвър къп".

Създадената от Роджър Федерер и бразилския бизнесмен Хорхе Паоло Леман надпревара ще се проведе за пръв път в Прага между 22 и 24 септември. Плановете са тя да се провежда всяка година с изключение на тези, в които има олимпийски игри.

Турнирът ще бъде на сходен принцип с "Райдър къп" в голфа - шестима от най-добрите европейски играчи ще се състезават с отбор от шестима от най-добрите от останалия свят. Състезанието ще включва 12 мача - девет на сингъл и три на двойки.

Dnevnik.bg