Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов заяви, че основната цел пред състава за сезона е европейското първенство в Полша.

Това лято България ще участва и в Световната лига. Акцентът според треньора пада върху Евроволей, където отборът е в трудната група С с Русия, Словения и Испания.

Извън състава остава Тодор Алексиев. "По негово желание не е в групата. Чувства, че има някакъв физически проблем. В последния момент промени решението си. Досега участваше, дали занапред ще бъде така – не знам. Този въпрос е повече към него", каза Константинов.

По лични причини и Боян Йорданов е помолил да не бъде викан за Световната лига. Треньорът се надява да го има в състава за европейското.

Все още се очаква потвърждение за приятелските срещи по време на подготовката. Селекционерът обясни, че проблемите идват от това, че желаните съперници играят квалификации за световното през 2018 г., на което България и Италия са домакини. Отборът на САЩ е отказал покана, а се очакват мачове с Китай.

"Всички (съперници в Световната лига) правят промени в съставите си. Ние се опитахме да направим такива една година по-рано. Дано тези, които поиграха миналата година, да са по-подготвени сега, независимо от безспорно слабите резултати. Това са нормалните неща. Понякога може и по-плавен преход, но това не става само с приказки, трябват и качествени състезатели. Когато имаш, е по-плавно", заяви Константинов.

Според него най-правилният вариант е националният отбор да се бори за класиране за финалите в Световната лига, а ако се класира, да се даде почивка на основни състезатели. И след това всички усилия да бъдат насочени към европейското.

Dnevnik.bg