Мениджърът на "Челси" Антонио Конте си пожела "страхотния" сезон на сините да стане "фантастичен" с триумф в турнира ФА къп. Отборът ще се изправи срещу "Арсенал" на 27 май.

"Челси" спечели шестата си титла във Висшата лига след късна победа с 1:0 над "Уест бромич" с гол на Миши Батшуай.

"Чувствам се наистина горд, че вдигнах титлата още в първия си сезон в Англия. Футболистите ми показаха професионализъм, отдаденост и работиха много здраво. Сега ни предстоят два мача, в които да се насладим на този велик успех, а след това ще се опитаме да превърнем този страхотен сезон във фантастичен", каза Конте пред Би Би Си.

Италианецът, който пое "Челси" след европейското първенство от 2016 г., добави, че смяната към схема с трима защитници, дошла след загубата с 0:3 от "Арсенал" през септември, е бил основен момент за развитието на отбора.

Сините бяха на осмото място на осем точки от първенеца тогава "Манчестър сити" след поражението на "Емирейтс". След това последва серия от 13 победи и в крайна сметка отборът в момента е на 10 точки от втория "Тотнъм" при два оставащи мача до края.

"Беше наистина много разочароващо за мен, защото след двубоя с "Арсенал" не видях нищо от моята работа или моите идеи за футбола. Но в този труден момент успях да намеря силите да направя промяна, да поема отговорност и да намеря смеха, подходяща за играчите", коментира Конте.

Той добави, че се е изправил пред много проблеми, когато е поел отбора. През миналия сезон сините завършиха на десетото място, а шампион стана "Лестър".

"Да направиш правилните решения бързо не е никак лесно и затова искам да благодаря на моите футболисти, които се довериха на моята философия. Заедно гледаме много видео записи, за да посочим грешките, и те показаха страхотно отношение и поведение", продължи италианецът, който преди този успех спечели три поредни титли с "Ювентус" в Серия А.

Конте закъсня за пресконференцията си след мача, като обясни, че неговите футболисти са му направили душ от бира и шампанско. Той добави, че е наранил устната си по време на радостта при гола на Батшуай.

"В такива моменти всичко може да се случи", каза той и беше прекъснат от Диего Коща, Джон Тери и Давид Луис, които го изнесоха от залата в приповдигнато настроение.

Капитанът Гари Кейхил добави, че всички в отбора са вярвали, че ще спечелят титлата, въпреки десетото място от миналия сезон. Тогава "Челси" остана на 31 точки зад "Лестър".

"Чувствахме се уверени в съблекалнята през целия сезон. Тази титлата е напълно заслужена. Работихме много здраво и бяха най-добрият отбор. Страхотно е, че си я си я осигурихме два мача преди края. Много е трудно в това първенство", допълни Кейхил. 

Дневник