Представителите на Комисията към Международния олимпийски комитет (МОК) по оценяването на градовете домакини за летните игри през 2024 г. са останали доволни след посещението си в Лос Анджелис. Патрик Бауман, който е председател на комисията, обяви, че в предложения план няма големи рискове, а съоръженията в града са такива, от които "може да ти се завие свят".

Другият кандидат за игрите след седем години е Париж. Комисията ще посети френската столица следващата седмица.

Изборът за домакин ще стане ясен на заседанието на МОК в Перу на 13 септември. Президентът на комитета Томас Бах предложи на срещата да се реши и домакинът за игрите през 2028 г.

"Лос Анджелис е вече един страхотен олимпийски град. Това посещение определено потвърди нашето мнение, че в града са разработили превъзходна кандидатура. Тяхната визия и концепция отговаря на условията, заложени в олимпийската програма 2020. Съоръженията им са от впечатляващи през внушителни до такива, от които може да ти се завие свят. Посещението ни беше особено ползотворно, защото успяхме да ги видим", каза Бауман пред "Ройтерс".

Той добави, че има още какво да се свърши, но подчерта, че положената основа е "отлична".

Лос Анджелис и Париж ще имат още две възможности да представят кандидатурите си – в Лозана през юли и по време на конгреса в перуанската столица Лима през септември.

И двата града обявиха, че усилията им са насочени само към игрите през 2024 г., но кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети не отхвърли възможността да се направи опит за 2028 г., ако Париж спечели.

Към кампанията на Лос Андежлис се включиха и тенисистката Серена Уилямс и гимнастичката Симон Байлс.

"Това, че израснах в този град ме научи, че всеки може да постигне успех, стига да мечтае смело и да има цели. Лос Андежлис съчетава в себе си олимпийския дух, който вдъхновява децата да стават спортисти и да участват на такива игри", каза Уилямс, която има четири златни медала от олимпийски игри. 

Дневник