Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет (БОК) няма правомощия да оправдава спортисти, употребили допинг, и крайното решение по случая със Силвия Дънекова ще се вземе от Международния арбитражен съд в Лозана.

В края на април ДК излезе с решение по казуса с положителната проба на Дънекова от олимпийските игри в Рио де Жанейро, в което беше посочено, че "не са на лице доказани по безспорен начин нарушения на антидопинговите правила".

"ДК към БОК няма правомощия да взима такива решения. Решението за наказание е взето на 12 август от Международния арбитражен съд. Оттам нататък, понеже тя не е атлет от международна класа, Международната федерация (IAAF) взима решение да не се занимава с определяне размера на наказанието и го прехвърля към БФЛА. Федерацията също отказва да вземе решение за размера на наказанието и го прехвърля към ДК към БОК. Правомощията на тези две структури – БФЛА и ДК – са само да определят размера на наказанието, а не да се произнасят по същество", каза Кралев пред Би Ти Ви.

Той добави, че след произнасянето на ДК, БФЛА е посъветвана от Международната федерация да обжалва. Антидопинговият център също е длъжен да обжалва подобно решение, посочи още той. "Защото, ако не бяха го направили, така или иначе IAAF щеше да го обжалва и крайното решение се взима от Международния арбитражен съд в Лозана".

Дънекова и адвокатът й Георги Стефанов обявиха, че имат подозрения за донос от високопоставен служител в БФЛА в случая с положителната й проба. Двамата казаха, че всъщност положителна проба изобщо не е имало.

Кралев добави и че рекорда на Стефка Костадинова от 209 см в скока на височина от световното в Рим през 1987 г.) не е застрашен.

"Това за сега са само предложения за реформи на ниво работна група на Европейската асоциация. Става дума основно за по-стриктни правила, които да важат за в бъдеще - съответно техническо оборудване, по-сериозен допинг-контрол. Например допинг-пробата на рекордьора да се пази 10 години", каза министърът.

Идеята за пренаписване на световните рекорди дойде от президента на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен.

Президентът на БФЛА Борислав Карамаринов подкрепи идеята и това разбуни духовете в общността.

"Доколкото съм запознат Карамаринов поддържа предложенията за по-строг и последващ контрол, но не и тези, които касаят рекордите. Мисля, че Карамаринов допусна грешка, че не обясни подробно какво е предложението на работната група на IAAF", допълни Кралев. 

Дневник