Женската тенис асоциация (WTA) упрекна организаторите на турнира в Мадрид заради осигурения достъп на противоречивия капитан на румънския отбор във Фед къп Илия Настасе. Той участва в церемонията по връчването на трофея на Симона Халеп, която победи със 7:5 6:7 (5) 6:2 французойката Кристина Младенович.

70-годишният Настасе е временно със спрени права от Международната тенис федерация (ITF) заради обидни коментари по адрес на представители на Великобритания по време на плейофа за място във втора световна група, който се проведе в Констанца.

Срещу него се води и разследване заради расистки коментари срещу бременната Серена Уилямс.

"Получи се един вълнуващ финален двубой и сърдечно поздравявам Симона и Кристина за тяхното невероятно представяне. Върху този хубав ден обаче беше хвърлена сянка с присъствието на господин Настасе на церемонията по връчването на трофея. Той просто нямаше място на корта", обяви изпълнителният директор на WTA Стив Саймън.

След случилото се в Констанца организаторите на "Ролан Гарос" и тези на Уимбълдън отказаха да дадат акредитация на Настасе.

Саймън изрази разочарованието си от решението румънецът да присъства в Мадрид. "Това е едновременно безотговорно и неприемливо - организаторите на турнира да му осигурят официална роля. Това е турнир от високо ниво, който се придържа към високите стандарти на професионалния тенис. Те обаче не бяха помрачени".

Dnevnik.bg