Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън спечели Гран при на Испания. Основната борба за първото място беше между него и състезателя на "Ферари" Себастиан Фетел, който завърши втори.

Трети финишира пилотът на "Ред бул рейсинг" Даниел Рикардо. Съотборниците и на тримата – Валтери Ботас, Кими Райконен и Макс Верстапен отпаднаха.

Това беше втора победа от началото на сезона за Хамилтън, след успеха му в Гран при на Китай.

"Направих всичко по силите си, за да се задържа първи. Но когато останахме сами, Люис просто профуча покрай мен", каза германецът след състезанието.

Фетел стартира отлично, като изпревари Хамилтън, а Райконен и Верстапен се сблъскаха в първия завой, след което двамата пилоти отпаднаха. До инцидента се стигна след контакт между Ботас и Райконен.

Още в началото на състезанието стана ясно, че отново битката за първото място ще бъде между Фетел и Хамилтън. Двамата се откъснаха напред и още до 14-ата обиколка вече настигнаха последните. Германецът влезе в бокса за смяна на гумите обиколка по-късно. Механиците се позабавиха малко, като проблемите дойдоха при предна лява.

Халмилтън зае първото място, като след излизането от бокса Фетел успя да изпревари Рикардо и застана зад втория Ботас.

В 22-ата обиколка Хамилтън влезе в бокса и сложи гуми медиум. Той зае третата позиция. Първи стана Ботас, който удържа на серия от атаки на Фетел, но в крайна сметка отстъпи в 25-ата обиколка.

Щофен Вандорм отпадна в 34-ата обиколка след сблъсък с Фелипе Маса. Белгиецът излезе в чакъла и се извини за случилото се, а бразилецът продължи.

Британецът премина на меки сликове в 37-ата обиколка, а обиколка след това Фетел - на медиум. След излизането си на бокса германецът притисна Хамилтън и мина първи. Пилотът на "Мерцедес" се оплака по радиоуредбата.

Ботас получи повреда в двигателя в 39-ата обиколка и състезанието за него приключи.

В 44-ата обиколка Хамилтън предприе атака на старт-финалната права и изпревари пилота на "Ферари", който веднага обяви, че е нямал никакъв шанс да се защити.

Dnevnik.bg