Южна Корея обмисля възможността за съвместна кандидатура с Китай, Япония и Северна Корея за домакинството на световното първенство по футбол през 2030 г. Това заяви президентът на местната футболна федерация Чун Мун Гу, цитиран от националната агенция Yonhap.

Според него има "добра възможност" това да се случи, ако четирите страни започнат разговори.

"Имаме някакви индикации, че може да се работи в тази посока. Ако се обсъдят подробно всички детайли, може да се получи. Ще бъде една добра възможност за всички нас да приемам световното по футбол през 2030-а година", каза той.

По думите му Северна Корея би се включила в разговорите, ако преди това другите страни са постигнали споразумение. "Ако Южна Корея, Япония и Китай решат да се кандидатират заедно, за останалите потенциални участници ще бъдат създадени много добри финансови условия. Ние имаме много привлекателен футболен пазар", добави Чун Мун Гу.

Той уточни, че в случай на неуспех, ще опита страната му да спечели домакинство на азиатското първенство.

Като фаворит за световното през 2030 г. се очертава евентуална съвместна кандидатура на Аржентина с Уругвай. С подобен ход би се чествала 100-годишнината на световните първенства по футбол, първото от които се провежда в Уругвай през 1930 г.

Южна Корея беше домакин на световното през 2002 г. През 2022 г. надпреварата ще се проведе в Катар, което би намалило възможността организацията отново да бъде дадена на страни от Азия.

 Дневник