Поставеният под №10 Григор Димитров отпадна в първия кръг на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Рим след загуба от Хуан Мартин дел Потро. Българският тенисист допусна обрат и записа пета загуба от пет мача с аржентинеца след 6:3, 2:6, 3:6.

Двубоят продължи два часа и осем минути, а решаващи за изхода на двубоя се оказаха седмия и осмия гейм. Димитров пропусна две възможности да пробие за 4:3, а след това не успя да удържи подаването си и това доведе до срив в играта му, от който Дел Потро се възползва, за да спечели последните три гейма от двубоя.

Димитров отпада в първия кръг в Рим за втора поредна година, след като през 2016 г. беше спрян oт Александър Зверев. 25-годишният българин допусна седма загуба в последните си десет мача и осма в 26-те му двубоя през този сезон.

Димитров и Дел Потро изиграха много оспорван и равностоен мач, в който ключово се оказа предимството на началния удар. Българинът сервираше отлично в първия сет, но не успя да задържи това ниво, докато аржентинецът беше изключително стабилен на сервис през целия двубой.

Световният №11 завърши с четири аса, два от които в първия сет, и цели седем двойно грешки. Дел Потро, който е 34-и в ранглистата, не допусна нито една двойна грешка, пласира седем директни точки от начален удар и загуби само десет от 43-те разиграни точки след свой първи сервис.

Григор Димитров се справяше доста добре с втория сервис на Дел Потро и доминираше в доста от случаите, когато се стигнеше до продължително разиграване. Бекхендът му обаче не издържа в защита в заключителните моменти на мача.

В първата част двамата имаха по две възможности за пробив. Димитров успя да се възползва от втория си шанс да пробие за 4:2, а в следващите си два сервис гейма даде само една точка на съперника и спечели първия си сет срещу Дел Потро от 2013 г.

Шампионът от US Open 2008 обаче заигра много мощно във втората част, а началният му удар започна да работи безотказно. Аржентинец загуби само пет точки в подаванията си и въпреки че допусна пробив при единствения шанс, който се откри пред Димитров, вече имаше два пробива аванс и след трети сложи бърз край на сета.

Третата част започна с пълна доминация на сервиращите. В първите шест гейма нито един от двамата не стигна до шанс да пробие. Първи колебания показа Дел Потро в седмия гейм, който се оказа и най-дългият в двубоя. Димитров два пъти имаше шанс да пробие, но не се възползва и аржентинецът спаси подаването си.

В следващия гейм българинът не успя да издържи на напрежението, допусна двойна грешка при геймбол за 4:4, след което беше пробит от втория опит и в яда си строши ракетата. С аванс от 5:3 и сервис на разположение Дел Потро не пропусна възможността да приключи двубоя.

Сега за Димитров предстои участие във втория за годината турнир от Големия шлем - "Ролан Гарос", който започва на 28 май, а Дел Потро ще играе с британеца Кайл Едмънд във втория кръг в Рим. 

Дневник