Нападателят на "Пари сен жермен" Единсон Кавани беше избран за футболист на сезона във френското първенство. Уругваецът спечели най-голямото индивидуално отличие в кариерата си, след като отбеляза 35 гола в 35 шампионатни мача.

Кавани се прероди, откакто се върна на любимата си позиция като централен нападател след напускането на Златан Ибрахимович, и значително подобри личния си рекорд по брой голове в рамките на един шампионат. Предишното му върхово постижение беше 29 попадения с екипа на "Наполи" от сезон 2012/2013 г., когато стана голмайстор на Серия А.

Общо във всички турнири през настоящия сезон 30-годишният нападател има 49 гола в 48 мача, а откакто премина в състава на парижани през лятото на 2013 г. се е разписвал 130 пъти в 196 срещи.

Очаквано за най-добър млад играч в Лига 1 беше избран Килиан Мбпапе от "Монако". 18-годишната сензация изигра бляскав сезон, в който отборът му стигна до полуфиналите на Шампионската лига и ще спечели първата си титла на Франция от 2000 г.

Мбапе отбеляза 25 гола във всички турнири и стана най-младият играч от Майкъл Оуен ("Ливърпул") през 1998 г., който се разписва повече от 15 пъти в някое от петте големи първенства на Европа (Англия, Франция, Испания, Италия и Германия).

Представителите на "монегаските" обраха и останалите индивидуални награди - Леонардо Жардим беше избран за треньор на сезона, а Даниел Субашич е номер 1 при вратарите.

В идеалния отбор на Лига 1 освен Мбапе и Субашич попаднаха още четирима играчи на "Монако" - Джибрил Сидибе, Камил Глик, Бенжамен Менди и Бернанрдо Силва. Останалите са Кавани, Тиаго Силва и Марко Верати от ПСЖ, Жан Мишел Сери от "Ница" и Александър Лаказет от "Лион".

Нголо Канте беше избран за най-добър френски футболист през сезона, след като стана първият играч в историята на Висшата лига, спечелил две поредни титли с два различни отбора - преди година с "Лестър" и през тази с "Челси".

Дневник