Японецът Джун Мицухаши получи доживотна забрана да играе тенис заради манипулиране на мачове. 27-годишният състезател беше признат за виновен по обвинения в залагане на тенис срещи, опити да привлече други играчи в корупционни практики и отказ да съдейства на Международната федерация по тенис (ITF). Той ще трябва да заплати и глоба от 50 000 долара.

"Забраната влиза в сила с незабавен ефект. Играчът няма право да се състезава или да посещава който и да било турнир или събитие, организирано от ръководните органи в професионалния тенис", се казва в изявлението на отдела за борба с нередностите в този спорт - Tennis Integrity Unit (TIU).

От отдела обявиха, че Мицухаши е направил 76 залога на тенис мачове през 2015 г. в нарушение на правилата на ITF. Освен това той е поискал от южноафриканеца Джошуа Чети да говори с друг играч, за да уредят мач в турнир от сериите "Фючърс" в Южна Африка през ноември 2015 г. Месец по-късно същото се е случило и на турнир в Лагос.

През миналата година 22-годишният Чети, достигал до 1370-ото място в света, на свой ред получи доживотна забрана да се занимава с тенис, след като също беше признат за виновен по обвинения в манипулиране на срещи.

Мицухаши ще навърши 28 години в началото на юни, а най-доброто му класиране в световната ранглиста е 295-о място през 2009 г.

Дневник