Холандецът Том Дюмулен излезе начело в генералното класиране и отправи голямо предизвикателство пред фаворита Найро Кинтана след първия индивидуален етап по часовник в колоездачната обиколка на Италия.

Състезателят на "Сънуеб" спечели категорична победа и натрупа 2:23 минути преднина пред колумбиеца в битката за розовата фланелка. Той измина десетия етап - 39.8-километрова отсечка от Фолиньо до Монтефалко, за 50:37 минути.

Втори с 49 секунди пасив финишира лидерът на "Скай" Герант Томас, който в предишния етап стана жертва на групово падане след сблъсък с полицейски мотоциклет. Уелсецът загуби повече от пет минути и отпадна от сметките за розовата фланелка.

Боб Юнгелс допълни първата тройка на 56 секунди зад Дюмулен и успя да си върне първото място в битката за бялата фланелка, която се дава на най-добрия млад състезател в джирото.

Двукратният шампион Винченцо Нибали завърши шести в етапа с 2:07 минути изоставане от победителя, а Кинтана се нареди 23-и, като времето му беше с 3:53 минути по-слабо от това на Дюмулен.

Бауке Молема допълни силния холандски ден с 11-о място в часовника, което го изведе на трета позиция в генералното класиране. Състезателят на "Трек - Сегафредо" изостава с 2:38 минути от Дюмулен и с 15 секунди от Кинтана.

Французинът Тино Пино е четвърти на 2:40 минути зад лидера, а изоставането на петия Нибали до първото място е 2:47 минути. Юнгелс се придвижи до шестата позиция с пасив от 3:56 минути, а Доменико Позовиво (4:05 мин.), Илнур Закарин (4:17 мин.), Андрей Амадор (4:39 мин.) и Стивън Краусвайк (5:19 мин.). Томас е 11-и на 5:33 минути зад Дюмулен.

Dnevnik.bg