Световният рекорд на Стефка Костадинова не е застрашен от анулиране, заяви президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов. Той беше част от работната група, предложила "революция" в правилата за рекордите в атлетиката.

Участието му в процеса и това, че в личния си в профил в "Туитър" подкрепи идеите, постави Карамаринов в центъра на вълна от критики.

"Категорично не поддържам анулирането на световни рекорди. Рекордите, които са с български имена. Това е световният рекорд на Стефка Костадинова, европейският на Йорданка Донкова, световният рекорд за девойки на Тереза Маринова - по мое мнение те не са застрашени. Аз не поддържам тази теза и не смятам, че в крайна сметка това би станало факт", каза Карамаринов пред "Нова телевизия".

Той обясни, че предложенията на работната група на Европейската атлетика, предизвикали много коментари, тепърва трябва да се обсъдят на конгреса на международната федерация (IAAF).

"Ясно и категорично ще кажа - аз съм за реформи в нашия спорт. В случая реформи, които касаят световните рекорди, но които не касаят световните рекорди в миналото. Моята позиция е, че анулирането на световни рекорди няма да помогне за връщане на доверието и утвърждаване на авторитета на нашия спорт. Нещо, което на нас ни е нужно."

Карамаринов коментира и случая "Дънекова". Българската атлетка, отстранена от олимпийските игри в Рио 2016 заради обявена положителна допинг проба, се почувства победител след становището на дисциплинарната комисия към БОК, че е невинна. Заедно с адвоката й съзряха донос от високопоставен служител в българската федерация.

"Ако тук се визират действия, недостойни от страна на БФЛА - първо, че категорично такива няма и второ Българска федерация лека атлетика се ръководи само от принципи, от правилници и от документи", заяви Карамаринов.

БФЛА е обжалвала решението на дисциплинарната комисия, защото тя е "надвишила правомощията си", добави той. И посочи, че федерацията няма нищо против никого, нито пък вменява вина, а единствено се бори "да защити реномето" си като институция.

Dnevnik.bg