Световният шампион в тежка категория Антъни Джошуа е изпратил молба да задържи пояса на Международната боксова федерация (IBF), без да се боксира срещу задължителния претендент на IBF Кубрат Пулев. 27-годишният англичанин иска да бъде направено изключение, за да запази титлата за евентуален реванш срещу Владимир Кличко.

От Международната боксова федерация заявиха, че очакват отговора на българския боксьор и представляващата го компания "Зауерланд", след което ще преценят дали има основание молбата на световния шампион да бъде уважена.

Джошуа държи три от петте световни титли в дивизията - на IBF, Световната боксова асоциация (WBA) и Международната боксова организация (IBO), след като победи украинеца с технически нокаут в 11-ия рунд пред 90 хиляди зрители на стадион "Уембли".

В договора има клауза за реванш, която Кличко може да активира в срок до три месеца от първата им среща. Промотърът на Джошуа Един Хърн заяви миналата седмица, че очаква отговорът на 41-годишния украинец след две седмици.

"Миналия четвъртък (11 май) IBF получи молба от името на Антъни Джошуа да бъде направено изключение. Очаквам отговор от "Зауерланд" и "Пулев" по-късно днес или утре", обясни президентът на IBF Дарил Пипълс пред World Boxing News.

"Бордът на IBF ще обмисли отправената заявка по време на разговори със засегнатите страни следващата седмица и след това ще решим какви действия да предприемем", допълни той.

През 2014 г., когато Пулев отново беше задължителен претендент на IBF, организацията притисна Владимир Кличко за мач с българина, който въпреки добрите си позиции в ранглистата е нежелан съперник за големите имена по чисто финансови причини.

"Има си правила на федерациите и аз съм официален претендент. Дали ще съм интересна хапка, или интересна манджа, мен не ме интересува", каза наскоро 36-годишният Пулев, който има 25 победи от 26 мача на професионалния ринг.

Ако българинът и "Заурланд" изразят несъгласие с отправената молба и IBF реши да не я уважи, пред Джошуа ще има два варианта - да оваканти титлата, за да направи реванш с Кличко, или да се изправи срещу Пулев до края на годината, ако иска да задържи пояса.


Еди Хърн заяви, че в момента в екипа мислят само за втори двубой с Кличко, но ако украинецът се откаже от реванша, най-вероятно следващата среща на Джошуа ще е срещу българина.

Дневник