Министърът на младежта и спорта Красен Кралев поздрави спортистите и треньорите по случай Деня на българския спорт. В обръщението си той посочи, че те са хората, направили най-много за "издигането на авторитета на нацията" по света и добави, че след като завършат започнатите реформи, успехите ще бъдат повече.

"Днес отдаваме почит и уважение към всички Вас - българските спортисти, треньори и хора, отдали живота си на спорта и прославили името на страната ни", започна обръщението на Кралев.

Той поздрави атлетите за спечелените медали и поставените рекорди и допълни, че България продължава да има своите "големи спортисти, които "утвърждават и развиват традициите на спорта".

"Вашето спортно майсторство, воля за победа и спортсменски дух са безценен пример за младото поколение Ваши последователи, поели по трудния път на спорта", продължи поздравлението.

Калев изтъкна и работата на треньори и спортисти с младите в залите, школите и училищата, където "се ражда любовта към спорта и се търсят талантите".

"Българският спорт продължава да ражда шампиони и аз съм убеден, че когато заедно приключим стартиралите реформи ще се поздравим с още повече успехи и ще имаме много поводи да бъдем горди от победите на нашите спортисти", завърши обръщението.

Преди няколко дни Кралев обяви, че приоритет пред спортното министерство ще бъде справедливото разпределение и контролираното изразходване на държавните средства.

"Справедливост – това е ключовата дума, която вълнува не само хората в спорта, но и всички българи. Нашата държава няма такъв ресурс за спорт, с какъвто разполагат развитите страни от Европейския съюз и Северна Америка. Но все пак средствата не са малко и всички българи трябва да бъдат убедени, че те ще се изразходват справедливо", каза той пред БНТ1 и добави, че в предишният му мандат за първи път държавата е отделила средства за футбола.

"Не може 80 000 души в България да се занимават с този спорт и ние да го подценяваме. Средствата, които сме отделили, отиват изцяло за детско-юношеския футбол. Всички искаме да имаме успехи и да печелим мачове, но няма как да ги постигнем, ако не обърнем внимание на детските школи", каза още Кралев.

Дневник