Футболната асоциация на Англия (ФА) одобри по-строги мерки срещу симулации от следващия сезон. Играчите в английския футбол вече ще подлежат на наказания със задна дата след видеопреглед. Освен това според новите разпоредби провинилите се ще бъдат санкцонирани със спиране на състезателните права за два мача.

Наказания със задна дата ще бъдат налагани в три ситуации - когато симулацията е предизвикала дузпа, когато е довела до директен червен картон за противника и когато е причинила изгонването на футболист за два жълти картона (независимо дали първия или втория).

Комисиите, които ще разглеждат случаите на симулации, ще бъдат съставени от трима души - бивш съдия, бивш мениджър и бивш футболист.

 "Наказанията ще действат в случаите, когато има ясни и категорични доказателства, че съдията е бил подведен от акт на симулация и в пряк резултат на това отборът на извършилия симулацията е получил дузпа или е бил облагодетелстван от изгонването на противников играч", обясниха от ФА.

Очаква се новото правило да бъде одобрено от ръководствата на Висшата лига, Футболната лига и Асоциацията на професионалните футболисти.

В шотландския футбол ретроспективните наказания за симулации бяха въведени през 2011 г. В началото на сезона играчът на "Хартс" Джейми Уокър получи два мача наказание, след като с гмуркане в наказателното поле спечели дузпа срещу "Селтик".

Висшата лига от доста години има проблеми с честите симулации и през настоящия сезон не беше по-различно. През есента, докато играеше за "Хъл сити", Роберт Снодграс дори се извини, след като изпроси дузпа срещу "Кристъл палас", без изобщо да има контакт между него и противниковия бранител.

 Дневник