Доминик Тийм сложи край на серията от 17 поредни победи на Рафаел Надал и се класира за полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Рим. 23-годишният австриец изигра страхотен мач и спечели с 6:4, 6:3 след здрава битка, която продължи един час и 51 минути.

Надал нямаше загуба на червени кортове през тази година, след като спечели последователно турнирите в Монте Карло, Барселона и Мадрид. Във финалите на последните два испанецът триумфира след победи именно срещу Тийм.

Този път обаче австриецът намери правилната рецепта и взе реванша благодарение на отлична игра в защита, страхотно придвижване по корта и изключителния си бекхенд с една ръка, който се оказа ключовото му оръжие в този двубой.

Тийм записа втора победа срещу Надал в шестия двубой помежду им и даде категорична заявка, че ще бъде един от фаворитите за титлата на "Ролан Гарос". Това е петият му успех срещу играч от топ 5 и втори през сезона след победата срещу световния №1 Анди Мъри на полуфиналите в Барселона.

В спор за място на финала в Рим Тийм ще се изправи срещу победителя от мача между Новак Джокович и Хуан Мартин дел Потро, които излизат на корта в 22.00 ч. В другия полуфинал ще се срещнат Александър Зверев и Джон Иснър.

Двубоят между Тийм и Надал започна с по-добра игра на австриеца, който проби още в първия гейм, след което затвърди предимството си и поведе с 2:0. Испанецът продължи да допуска доста грешки, а съперникът му играеше много търпеливо и наказваше всяка неточност.

В петия гейм Тийм реализира втори пробив и малко по-късно вече имаше солиден аванс от 5:1. Той се пропука при първата си възможност да сервира за спечелване на сета и Надал върна единия пробив и да намали до 4:5. Австриецът обаче не позволи да се стигне до обрат.

Втората част започна равностойно и първите пет гейма преминаха без пробиви. Надал първи стигна до шанс да пробие при 3:2 в своя полза. 30-годишният испанец обаче не се възползва и още в следващия гейм допусна пробив.

Носителят на рекордните седем титли в Рим имаше чудесна възможност веднага да върне пробива. Той поведе с 40:15, но Тийм отново показа железни нерви и измъкна подаването си. Това се оказа и решаващият момент в двубоя. При 3:5 Надал допусна нов пробив, който сложи точка на спора.

По-рано днес друга от младите звезди в тура Александър Зверев измъкна много труден първи сет срещу поставения под №5 Милош Раонич, но беше безапелационен във втория и спечели със 7:6 (4), 6:1 след точно час и половина игра.

Шестият в схемата Марин Чилич пък отпадна от турнира, въпреки че не допусна нито един пробив срещу Джон Иснър. Американецът пласира 21 аса и се наложи със 7:6 (3), 2:6, 7:6 (2), за да стигне до първия си полуфинал в голям турнир на червени кортове.

Дневник