Алишер Усманов, един от най-богатите милиардери на Русия, е предложил 1 милиард паунда в опит да купи контрола над английския футболен клуб "Арсенал", съобщи "Файненшъл таймс".

Според изданието офертата била отправена към мажоритарния собственик Стан Крьонке през април, но била отхвърлена. Писменото потвърждение, че той не се интересува от предложението, още не било изпратено на Усманов.

Роденият в Узбекистан милиардер притежава 30% от "Арсенал" и отдавна иска да контролира целия клуб, защото в момента не е част от борда и от процеса за взимане на решения. Една от причините да опитва да притежава клуба е, че според него той трябва да се представя много по-добре в турнирите.

Не е ясно дали Усманов ще се откаже от опитите, или ще търси по-подходящ момент. Фактът, че инвеститор е готов да вложи 1 милиард паунда в британски отбор, кара мнозина да се замислят дали той няма да се насочи към друг клуб.

"Арсенал" е пред важен мач в неделя, защото ако го изгуби, няма да достигне квалификациите за Шампионската лига за пръв път от 21 години насам.

Бъдещето на треньора Арсен Венгер, който е начело от 1996г. е под въпрос и ще се реши на заседание на борда на 27 май.

Dnevnik.bg