Целта пред рали "България" е отново да стане част от европейския шампионат, обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той участва в официалния старт на 48-ото издание на надпреварата. Министърът е и патрон на събитието.

Рали "България" за втора поредна година ще се проведе във Варна и околностите, една от традиционните отсечки - "Аладжа манастир", се завърна в трасето.

"За мен моментът е много специален, защото аз съм израснал с това рали. Бях на четири годинки и си спомням победата на легендарния български пилот Илия Чубриков на рали "Златни" през 1971 г. с фантастичния "Рено Алпин", което за няколко години се произвеждаше и в България. Това състезание винаги е било една от е емблемите на спорта в страната ни", заяви министърът.

Кралев изрази увереността си, че след две години ралито ще върне позициите си на кръг от европейския шампионат.

"Тази и следващата година ще бъдат генералните репетиции и вярвам, че ще се справим брилянтно. Варна заслужава да има такова състезание. Успех на всички екипажи. Обявявам ралито за открито!", каза още министър Кралев.

Заявки за участие са подали 54 екипажа - българските са 28, турските - 24, има и два грузински. За първи път двукратният шампион от Hyundai Racing Trophy Григор Григоров ще стартира от името на "Рейсинг тим Григоров" с новия си автомобил – Peugeot 208 R2 от клас RC4.

Dnevnik.bg