Баскетболистът на "Оклахома сити тъндър" Енес Кантер е бил задържан на летището в румънската столица Букурещ, докато се е прибирал към дома си. Причината за това е, че Турция е анулирала паспорта му. Според играча до това се е стигнало заради критиките му към президента Реджеп Тайип Ердоган, когото е нарекъл "диктатор" и "Хитлер на новото време".

"Задържаха ме в Румъния, като ми казаха, че паспортът ми е анулиран от турското посолство. Сигурно сте наясно, че причината за това са моите политически възгледи", каза Кантер във видео, което засне с телефона си на летището, и добави, че ще даде пресконференция в Ню Йорк, на която ще "разкрие много неща".

Той добави, че Ердоган е "много лош човек", и осъди действията на охраната му, която нападна протестиращи във Вашингтон по време на срещата с Доналд Тръмп.

Агентът на Кантер - Мевлют Чилнар, обяви, че проблемът е бил разрешен и баскетболистът се е отправил към Лондон, откъдето ще отпътува обратно за САЩ.

"Около 1 ч. през нощта той пристигна от Франкфурт. Моите колеги установиха, че документите му са невалидни, като са били анулирани от родната му страна. Заради това нямаше как да влезе в Турция", каза говорителят на румънската гранична полиция Фибиан Бадила.

Играчът на "Оклахома сити тъндър" заяви открито през миналата година, че подкрепя духовника Фетхуллах Гюлен, за когото Анкара смята, че стои зад опита за преврат в Турция. При разследването бяха арестувани над 40 000 души, а повече от 100 000, включително войници, полицаи, учители, съдии и журналисти, бяха уволнени заради предполагаеми връзки с движението на Гюлен.

Дневник