Швеция стана световен шампион по хокей на лед за десети път. Скандинавците се върнаха на световния връх след пауза от четири години, след като детронираха защитаващия титлата си от 2015 и 2016 г. състав на Канада след изпълнение на дузпи.

В редовното време срещата завърши 1:1. Виктор Хедман изведе шведите напред 21 секунди преди края на втората третина, но само 1:58 мин. след началото на последната част Райън О'Райли изравни в ситуация на числено предимство.

До края на редовното време и в продълженията не паднаха повече голове и така след 80 минути игра на леда в Кьолн се стигна до дузпи.

 Вратарят на Швеция Хенрик Лундквист беше блестящ и не допусна нито едно попадение след три спасявания и един удар в гредата, а Никлас Бакстрьом и Оливер Екман-Ларсон бяха точни, за да донесат световната титла на "тре крунур".

Центърът на шведите Уилям Ниландер, който на 1 май навърши 21 години, беше избран за най-полезен играч в турнира. Руснакът Артьом Панарин получи наградата за най-добър реализатор в турнира, който се проведе в Кьолн и Париж.

Русия спечели бронзовите медали, след като в малкия финал надигра Финландия с 5:3.

Дневник