Русия е изправена пред угрозата да пропусне параолимпийските игри в Пьончан през 2018 г., ако не изпълни изискванията за борба с допинга, обяви Международният параолимпийски комитет (IPC).

Организацията посочи, че отчита напредък, но и предупреди, че остава много работа. "Все още има критерии, които трябва да бъдат изпълнени", заяви президентът на IPC Филип Крейвън.

"В момента има много добри планове с начертани срокове на хартия, но вече се нуждаем да видим изпълнението им и постигането на конкретни резултати. Остават 291 дни до Пьончан и няма време за губене", посочи той.

 Руските параолимпийци не бяха допуснати до игрите в Рио миналата година като следствие от големия допинг скандал. Заради него съществена част от руския отбор пропусна и олимпийските игри. Националната антидопингова агенция все още е без лиценз, тъй като не покрива изискванията на Световната антидопингова агенция (WADA).

Крейвън заяви, че работната група ще обяви през септември как се развива реформата в Русия. "Ако задълженията не са изпълнени напълно, то ще е много трудно наказанието на Руския параолимпийски комитет да бъде вдигнато навреме, за да могат състезателите да участват в игрите", добави той.

Дневник