Бившият президент на "Барселона" Сандро Росел е бил арестуван при акция на испанските власти. Тя е проведена във вторник рано сутринта от местната полиция.

В основата й е разследване за пране на пари. Смята се, че Росел е бил част от мрежа за извличане на незаконни комисиони, придобити от продажбата на имиджови права на Бразилската футболна конфедерация.

Бившият президент на "Барселона" и останалите в групата са заподозрени, че са прали пари чрез компании, базирани в офшорни зони. При акцията са претърсени девет офиса и домове на заподозрени.

Разследването е за времето, преди Росел да стане президент на каталунците (той беше начело на клуба от 2010 до 2014 г.). По това време чрез фирмата си Ailanto Marketing е управлявал права на бразилския национален отбор. Чрез организиране на приятелски срещи е събирал средства, които данъчните в Испания смятат за незаконни, пише "Мундо".

Възможно е замесен в разследването да се окаже и бившият президент на бразилската конфедерация Рикардо Тейшейра, както и други бивши ръководители на бразилския футбол.

Испанските власти разследват и трансфера на Неймар от "Сантос" в "Барселона" от времето, в което Росел беше начело на каталунците. По случая Росел е изправен пред угрозата за пет години затвор, а футболният клуб - пред глоба от 8.4 милиона евро. 

Дневник