Българската шахматна федерация (БФШ) е загубила обжалването пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана по казуса с изключването си от Европейския шахматен съюз (ЕШС), обяви ръководният орган на шаха в Европа.

В основата на отстраняването миналия септември беше отказът на БФШ да предостави изискани документи и фактури за преводи в периода 2011 - 2014 г., когато тогавашният президент на федерацията Силвио Данаилов беше начело и на европейския шах. ЕШС твърди, че проведените в Албена и Златни пясъци турнири през 2014 г. не са под неговата шапка, въпреки че БФШ смята обратното. За организирането им бяха отпуснати и държавни средства.

Според информацията на 28 април е имало изслушване в Лозана, след което съдът е взел решението да отхвърли жалбата на БФШ.

ЕШС посочва, че "уважава всички решения на КАС - най-висшия, независим спортен съд". "КАС признава, че ЕШС е действал по напълно честен, подходящ и прозрачен начин", допълват от Европейския шахматен съюз.

Българската федерация трябва да плати разходите по делото, както и да плати 5000 швейцарски франка разноски на ЕШС.

Данаилов реагира остро след отстраняването на българската федерация и твърдеше, че е въпрос на време решението да падне в съда. Същото мнение изразиха и колегите му в ръководството на БФШ.

Наскоро Данаилов подаде оставка и на поста застана Иван Генов. Решението му съвпадна с началото на втория мандат на спортния министър Красен Кралев, който заплаши федерацията, че ще изгуби лиценза си, ако не погаси близо 500 хил. лева задължения до 5 юни.

Заради наказанието Антоанета Стефанова се състезава под неутрален флаг на европейското по шах.

Миналата година Данаилов получи 18-месечно наказание от международната федерация (ФИДЕ), което ограничи дейността му до границите на България. Опозицията му създаде алтернативна федерация (Български шахматен съюз).

Dnevnik.bg